Цветна психология: Позитивната сила на цвета

Всички сме чели за силата на позитивното мислене и как то помага да се чувстваме по-щастливи и ни прави по-успешни. Но живеем в трудни времена и се нуждаем от малко допълнителна помощ, затова защо пък да не се възползваме от психологическите ефекти на цветовете.

Накъдето и да погледнем, трудностите са на всяка крачка. Непрекъснато ни се повтаря, че въпреки това, трябва да запазим положителната си нагласа. Лесно е да се каже, трудно - да се направи. Натрупаният стрес расте и често е невъзможно да се предпазим от мрачното настроение. Почивките помагат, но за да са пълноценни, трябва преди (и след) това да работим упорито.

Това, което може да е наистина полезно, е малко помощ у дома. Не е нужно да правим драстични промени – хитрите и лесно постижими решения са на наше разположение. Всичко, което се иска, е да използваме откритията на цветната психология в домашна обстановка, за да подобрим настроението си и да си създадем нова, по-позитивна нагласа.

Цветната психология в действие

Хромотерапията е вид цветна психология („хромо“ означава цвят) и нейните експерти вярват, че цветовете влияят на настроението.

Обичайната практика на хромотерапевтите е в кабинети, оборудвани с апаратура за специални цветни ефекти. Но това не значи, че не можем безпроблемно да използваме същите принципи и да ги приложим в ежедневието си. Очевидно, най-подходящата им употреба е в нашия домашен интериор.

Най-напред трябва да помислим в кои стаи прекарваме най-много време. Вероятно това са спалнята, кухнята и дневната, но ако имаме кабинет, домашен фитнес или музикална стая, това почти сигурно са предпочитаните ни места за работа и почивка.

Следващата стъпка е да изберем внимателно цветове. За да направим добър избор, трябва за малко да забравим за любимите си цветове и нюанси, и да се вслушаме в съветите на цветните психолози.

 

Зелено за пропъждане на стреса

Цветовата схема, която най-вече се свързва с позитивното мислене, е в жълто-зелено-синята част на спектъра. Жълтият цвят предизвиква чувство на радост и приятно вълнение, а синия има успокояващо действие. Те естествено се съчетават с зеленото, което се свързва с усещане за хармония и благополучие.

Неотдавнашно канадско изследване сочи, че разходка сред природата значително по-резултатно се бори със стреса от разходка по градските улици. Явно сме по-щастливи, когато сме в контакт със света на природата и един от начините да поддържаме тази благотворна връзка е като внесем в дома си най-естетствения природен цвят – зеления.

Индиго за успокояващо, позитивно настроение

Използването на позитивната сила на индигото, което е и Цвят на Levis за 2013-та, е друг начин да стимулираме чувство за благоденствие и обновяване в своя дом. Според специалистите, индигото има специфични релаксиращи свойства и носи стабилност и покой. Цветът може да бъде възприеман като своеобразен „визуален лечебен компрес“ в угриженото ни ежедневие. Дълбоките, богати нюанси на индигото са също и добро допълнение и подчертаване на спокойния, свеж ефект на сините и зелените тонове.

Вече знаете колко лесно е да се използва силата на хромотерапията в обкръжаващата ви среда. Представете си само колко по-позитивно можете да започвате и завършвате всеки ден, ако домашния ви интериор постоянно подсъзнателно ви „изпраща“ ведри, успокояващи и щастливи мисли. Заслужава си да се опита, нали?

По материли на Levis/Copyright © 2014 Akzo Nobel N.V.

Всички права запазени. © 2015 Вамко ООД
уеб дизайн: Уебвижън